10 mei 2021

7 tips voor een ergonomische keuken

Onze keuken wordt steeds meer een echte leefruimte waar we heel wat tijd doorbrengen met vrienden en familie. Belangrijk dus om ook na te denken hoe je deze ruimte optimaal inricht. Ook de ergonomie is belangrijk om veilig en comfortabel te kunnen koken. Waar moet je op letten?

1. Denk na over jouw behoeften voor je aan je keukenontwerp start. Wie gaat de keuken gebruiken? Wat is jullie lengte? Een standaard hoogte van een werkblad bedraagt 92 cm, maar dit kan uiteraard aan jouw lengte aangepast worden als je kiest voor een maatwerk keuken. 


2. Ovens op de juiste hoogte: de deur moet onderaan starten op ellebooghoogte. Zo kan je in de oven kijken, en . moet je je kookcreaties niet over je schouder heffen. We zien soms ovens op ooghoogte geïnstalleerd zijn, tot frustratie van de eigenaars eens ze de keuken in gebruik namen. Dit lijkt misschien een detail op het grondplan, maar in de praktijk werkt dit zeer onprettig, zeker wanneer je moe bent of last hebt van schouders of rug.


3. De ideale afstand tussen werkblad en hangkasten is 45 à 60 cm. Als je grote toestellen wil plaatsen, reken je best wat meer. Wil je net meer bergruimte, dan kan je opteren voor grotere kasten en dus minder ruimte tussen het werkblad.


4. Plaats de toestellen die je het vaakst gebruikt dicht bij elkaar om de afstanden die je aflegt te verkleinen. Zo hou je de afstand tussen de spoelbak en de kookplaat best onder de 2 meter.


5. Een verhoogde vaatwasser, een uittrekbare pottenlade of neerdalende bovenkasten zijn interessante opties voor mensen met rugklachten. 


6. Lades zijn handiger dan legplanken. Lades zijn wel duurder maar ze zijn de investering meer dan waard. Niet alleen heb je een beter overzicht over wat er in je kasten ligt, het is ook ergonomisch gezien veel beter. Je moet minder bukken en minder ver reiken met je armen. Ook draaiplateaus in de hoekkasten zijn beter omwille van die redenen.


7. Denk na over waar je voorraad komt. Is er voldoende opbergruimte in de keuken zelf? Let erop dat je grote en zware toestellen onderaan kan stockeren zodat je niet te hoog moet heffen met zware dingen.


Vakmannen gezocht voor uw complete keukenrenovatie? Een stijlvolle keuken op maat?

Boek een kennismakingsgesprek

Onze werkwijze

Benieuwd wat onze klanten van ons vinden? Lees hier enkele ervaringen van tevreden klanten. 


7 tips voor een ergonomische keuken

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x